luni, 12 noiembrie 2012

Tartă cu dovleac copt

Timp preparare: 15 min.
Timp coacere: 60 min.
Grad de complexitate: redus

Că tot e toamnă şi avem dovleac la discreţie :D

Mie nu-mi prea place dovleacul. Încă de când eram mică strâmbam din nas când vedeam că tatăl meu coace dovleac. Acum, ȋnsă, mi-am luat inima ȋn dinţi şi am făcut o tartă pentru a-mi depăşi aceste reticenţe culinare...ca să le spun aşa. A ieşit ceva buun şi aromat! Nu mi-am ȋnchipuit că va fi atât de gustos. Tot nu am depăşit 100% această aversiune faţă de dovleac, dar am făcut primul pas delicios ;)

Plăcinta cu dovleac (pumpkin pie) se prepară şi serveşte mai ales ȋn SUA şi Canada, de Ziua Recunoştinţei, ȋncă de la ȋnceputul secolului al 19-lea. Această tartă este extrem de ȋndrăgită pe continentul american.

Ingrediente
2/3 porţie de aluat de tartă
1 cană mare de piure de dovleac
1 ou
120 ml lapte
100 – 150 g zahăr (depinde cât de dulce vă place)
½ linguriţă sare
ghimbir, scorţişoară, anason după gust
1 căniţă de nucă măcinată

Observaţie
Puteţi face şi o porţie ȋntreagă de aluat de tartă, dar vă va mai rămâne. Din ce vă rămâne, faceţi nişte mini-tarte ;)

Cum procedăm?
E destul de simplu, deşi poate nu pare :) Întâi coacem dovleacul ȋntr-o tavă, până miroase ademenitor ȋn bucătăriem, iar dovleacul este făcut. Aveţi grijă să nu-l uscaţi, ţinându-l prea mult ȋn cuptor.



Al doilea pas: aluatul. Urmaţi toate instrucţiunile din postul aluat de tartă, tapetaţi o tavă de tartă şi ȋntindeţi aluatul ȋn ea. Aşezăm nuca măcinată pe fundul tăvii cu aluat. Aceasta va ȋmpiedica aluatul să devină umed şi să nu se coacă.


Trecem la umplutură. După ce dovleacul este copt, dăm coaja jos şi presăm pulpa cu mixerul vertical până obţinem piuré. Mixăm oul cu zahărul câteva minute până compoziţia devine albă şi ȋşi dublează volumul. Adăugăm laptele, mixăm, iar apoi adăugăm condimentele (pe care le-am măcinat ȋn prealabil) şi piureul. 





 Turnăm compoziţia de dovleac ȋn tava cu aluat şi nucă, şi o dăm la cuptorul preȋncins la 180º C.


Observaţii
  1. Tarta noastră nu a fost o plăcintă, deci nu a avut extrem de multă umplutură. Dublaţi cantităţile dacă vreţi cremă generoasă.
  2. După cum puteţi vedea, mi-a mai rămas aluat şi am decupat nişte forme de frunze, cu care am decorat tarta ;)
Tarta e gata când trece proba scobitorii. La mine a durat 30 de minute, dar lăsaţi mai mult dacă vi se pare că nu e gata.

Ce pot să spun? A fost foarte bună, mi-am făcut şi eu, pentru prima dată curaj să mănânc dovleac şi nu ȋmi pare rău. Sigur asta ȋmi va da mai mult curaj pe viitor ;) 

Abia scoasă din cuptor:
 


A doua zi, ȋn plăcuta lumină a soarelui de noiembrie:
 




Şi feliuţa generoasă pentru voi :* Poftă bună să avem!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu