miercuri, 31 octombrie 2012

Candy bar de Halloween

Noaptea aceasta este Halloween! O sarbătoare foarte ȋndrăgită atât de cei mici, cât şi de cei mari. Îi ştiţi povestea? Ei bine Halloween este o prescurtare de la „All Hallows‘ Evening“, „Hallowe’en“ sau „All Hallows‘ Eve“. De obicei se organizează petreceri cu costume ȋnfricoşătoare, focuri de tabără, se vizitează case bântuite, iat copiii merg la ne daţi, ori nu ne daţi.

Ideea de Halloween a fost „importată“ de imigranţii Irlandezi şi Scoţieni ȋn America de Nord ȋn secolul al XIX-lea. Apoi s-a răspândit ȋn State, Canada, Puerto Rico, Regatul Unit, Australia şi Noua Zeelandă. Halloweenul ȋşi are originile ȋn anticul festival celtic cunoscut sub numele de „Samhain“. Acest festival era o sărbătoare a sfârşitului recoltei.Galii considerau că pe 31 octombrie graniţele dintre lumea celor vii şi lumea celor morţi se deschid, iar morţii au acces liber ȋn lumea noastră. Nu vreau să vă plictisesc :) Dacă doriţi să ştiţi mai mult, vizitaţi acest site.

Acum că am stabilit de unde vine această sărbătoare şi cu ce se mănâncă, hai să trecem la prezentatul Candy-bar-ului pe care l-am pregătit acest weekend. Am organizat ȋmpreună cu familia mea o pretrecere de Halloween, iar eu am avut datoria să prepar dulciurile. Să vedem ce avem bun pe masa:

luni, 22 octombrie 2012

Brioşe de lămâie

12 brioşe 
Timp preparare: 10 min.
Timp coacere: aprox. 20 min.
Grad de complexitate: redus

Sunt atât de aromate şi de gustoase! După atâtea reţete de brioşe de ciocolată sau cu ciocolată, am decis că e timpul să mai diversific. Şi m-am gandit să ȋncerc ceva bun şi acrişor: brioşe de lămâie. Reţeta e foarte simplă şi accesibilă oricui, aşa că dacă aveţi poftă, ȋn 30 min mâncaţi brioşele ;) 

Nu mai ştiu exact de unde am luat reţeta şi ȋmi pare foarte rău. Ştiu că pe blogul respectiv reţeta era pentru chec, iar eu am adaptat-o pentru brioşe. Îi mulţumesc mult persoanei respective, ȋntrucât reţeta asta e de nota 10+ :)

Concurs de Halloween

Booooonă seara, dragi oaspeţi! Se apropie Halloween-ul, o sărbătoare foarte apreciată de semenii noştri de peste ocean. Am observat că devine din ce ȋn ce mai populară şi ȋn România, lucru care mă bucură...având ȋn vedere că pot adopta un stil nou ȋn bucătărie. Anul acesta, de Halloween, v-am pregătit o surpriză:

Primul concurs organizat de “Clipe delicioase”. De ce organizez acest concurs? Deoarece ȋmi face plăcere să gătesc şi ador să fac cadouri :) De asemenea, doresc să fac cunoscut blogul meu tuturor, ca să ne bucurăm ȋmpreună de reţetele postate.

marți, 16 octombrie 2012

Tocăniţă de ciuperci

4 porţii 
Timp preparare: 15 min.
Timp gătire: 30 min.
Grad de complexitate: redus

V-am mai povestit eu că nu prea fac mâncare, nu? Nu că nu mi-ar plăcea să o mănânc, ci că nu am fost obişnuită. Dar mi-am propus să ȋnvăţ. Spre norocul meu, bunica mea a stat la noi timp de câteva săptămâni. Aşa că am gătit cu sau sub ȋndrumarea ei :) A durat puţin până i-am explicat de ce trebuie să mă opresc la fiecare pas şi sa fac vreo 3 poze la o ceapă tăiată, dar după ce s-a obişnuit ȋmi atrăgea ea atenţia: “Mina, vezi că ai uitat să faci poză!” A doua zi după ce preparam ceva, venea ȋn birou şi mă ȋntreba dacă poate să vadă pe internet, pe blogul meu, ce am gătit ȋmpreună. M-am distrat copios gătind cu ea. E o persoană minunată şi specială. Mama Roşia ȋi spunem noi, nepoţii. Asta pentru că ea a locuit ȋn comuna Roşia şi ȋncerca să ne ȋnveţe când eram mici că ea e mama din Roşia. Noi ȋi spuneam Mama Roşia şi Mama Roşia a rămas până azi. 

Aşa că Mama Roşia şi cu mine am dori să vă propunem astăzi ceva sănătos, gustos şi extrem de rapid de preparat: tocăniţă de ciuperci. Puteţi să o mâncaţi ca fel principal sau la fel de bine ca şi garnitură.

duminică, 14 octombrie 2012

Visul unei seri de toamnă

8 porţii
Timp preparare: 60 min.
Timp coacere: 20-25 min.
Grad de complexitate: mediu

Bună să vă fie inima ȋn această zi melancolică de toamnă. Toamna…acel anotimp al abundenţei, al culorilor şi al tranziţiei. Toamna, acel anotim ȋn care natura ȋşi ia rămas bun de la noi, pentru a se pregăti să se cuibărească pentru câteva luni sub plapuma albă de omăt. Toamna...„o a doua primăvară, când fiecare frunză e o floare” (Albert Camus).

Ei bine, pentru mine, toamna este momentul ȋn care ȋmi iau rămas bun de la fructele şi legumele din grădină, suculente şi aromate. Şi cu fiecare despărţire, ȋncropesc o reţetă pentru a le sărbători pentru ultima dată ȋn acest an. Vedeta reţetei care v-o propun astăzi este para, unul din fructele mele preferate.

vineri, 12 octombrie 2012

Blat de cafea

Pentru 1 tort rotund cu diametrul de 18 cm. 
Timp preparare: 25 min. 
Timp coacere: 60 min. 
Grad de complexitate: mediu

Ce aş putea să vă spun? Blatul acesta este regele blaturilor de cafea din toată lumea! E atât de gustos şi aromat că ţi se topeşte ȋn gură aşa singurel. Dacă mai adăugăm şi nişte cremă...iese o minunăţie. Ce să mai vorbim de sirop? Acest blat absoarbe siropul ca o sugativă, vorba Dorei :)) Da, Dorei trebuie să-i mulţumesc pentru această reţetă. Ea l-a folosit la Doboşul ȋn stil italian. Dar eu cum nu sunt prietenă cu frişca, am ales să fac un ganache pentru el...şi ce mai alegere. V-o recomand cu cea mai mare căldură!! Cred că v-am făcut curioşi, nu? Eu aşa sper! g

Tort etajat

Timp necesar: aprox. 30 min.
Grad de complexitate: redus

Poate părea banal ceea ce aş vrea să vă ȋmpărtăşesc acum, dar să ştiţi că nu este. Orice tort etajat are nevoie de o structură de rezistenţă, altfel...rezultatul nu va fi prea plăcut :) Dacă nu suntem atenţi la câteva detalii importante, ne trezim că tortul devine Turnul din Pisa, că etajul superior intră ȋn cel aflat jos etc. Eu folosesc acelaşi sistem de etajare indiferent că fac un tort din 2 etaje sau din 4.

Ce trebuie să ştim ȋnainte să ne apucăm de treabă :

Toate nivelurile de tort trebuie să fie nivelate, drepte şi de aceeaşi ȋnălţime. Diferenţa de diametru dintre torturi trebuie să fie aproximativ aceeaşi (3 cm. folosesc eu). 

Acoperirea unui tort cu pastă de zahăr

Timp necesar: 15 min.
Grad de complexitate: mediu

Da, ştiu, nu e chiar uşor ceea ce vreau să vă ȋmpărtăşesc azi. Chiar dacă nu aveţi probleme cu pasta de zahăr, acoperirea unui tort cu aceasta poate să vă dea dureri de cap uneori…been there, done that. 

Acoperirea unui tort cu pastă de zahăr este un procedeu ce mi-a luat ceva timp să-l stăpânesc cum trebuie. Dar a meritat efortul, torturile arată extraordinar! Există câteva trucuri pentru un tort perfect nivelat, iar eu vi le voi ȋmpărtăşi (+ poze) ;)j